Build a bridge and get over it - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Wide c4

Elianne in Ierland

Elianne ging tussen 5 en 6 VWO een jaar naar highschool in Ierland en kwam sterker en zelfbewuster terug. “Wat een mooi land is het. Ieren zijn open, nuchter en oprecht geïnteresseerd in mensen. Ik voelde me echt deel van de gemeenschap.”


Een zwaar jaar in 5 VWO, waarin ze langdurig ziek was, deed Elianne besloten om er een jaar tussenuit te gaan. “Ik moest weg, even op adem komen, voordat ik aan het examenjaar toe was.” Via een Litouwse uitwisselingsstudent op haar school in Ede hoorde ze van YFU. “Ik schreef me laat in, niet ieder land had nog plek, maar Ierland bood mij de kans en die greep ik met beide handen aan.”


Ze kwam in een klein dorpje, vlak bij Cork, in een liefdevol gastgezin bestaande uit een moeder en 10-jarige dochter. “Het was even wennen want ik kom zelf uit een groot gezin met een vader, moeder en vier kinderen. Mijn gastzusje had echter energie voor tien, dus stil was het nooit. 

‘s Avonds was ik veel samen met mijn gastmoeder en ik ben heel close met haar geworden. We hebben urenlang gepraat, over van alles. Hoe verschillend we ook waren, we hadden een enorme klik.”


Positief verrast was Elianne over haar culture shock. “Slechts duizend kilometer van huis, maar toch zo anders. Nederlanders zijn gesloten en bot. Ieren zijn het tegenovergestelde: vriendelijk, beleefd en oprecht geïnteresseerd. Ze nemen je volledig op in de gemeenschap, zien je niet als een voorbijganger. Daarnaast zijn ze lekker nuchter. 

Ze zitten niet snel bij de pakken neer. Als iets tegenzit, denken ze ‘Build a bridge and get over it’. Morgen is er weer een dag om problemen op te lossen. Een fijne instelling, waar ik veel van heb geleerd.”  

“Ierland is een traditioneel land. Je hebt er nog jongens- en meisjesscholen en je draagt een uniform. In Nederland ga ik juist veel met jongens om, dus ik was wel benieuwd hoe dat zou werken en hoe de sfeer zou zijn. Wat opviel, is dat mijn klasgenoten heel actief waren in bijvoorbeeld scheikunde en natuurkunde. In Nederland zijn dat typische ‘jongensvakken’ en blijven de meisjes doorgaans op de achtergrond. Interessant en leuk om te zien dat dat hier anders was. Heel blij was ik met het hoge niveau van het muziekonderwijs op school. Muziek is sowieso een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur. Daar heb ik van genoten want ook voor mij is muziek belangrijk. Ik speel piano en gitaar en ik zing. Dat heb ik in Ierland volop kunnen doen.”


“In de weekends ben ik veel op pad geweest. Vrienden namen me bijvoorbeeld mee naar een hurling match. Dat is een typisch Ierse teamsport. Of ik sprak met andere exchange students af, steeds weer in een andere stad. Zo heb ik heel wat van dit prachtige land gezien. Het weer in Ierland is overigens niet zo slecht als je denkt. Misschien regent het iets vaker. Maar je fietst veel minder hè, je pakt de bus naar school of naar de stad, dus heb je het minder in de gaten.”


“Het jaar in Ierland heeft mij in veel opzichten veranderd. Ik heb het soms best zwaar gehad. Mijn Nederlandse oma lag bijvoorbeeld in het ziekenhuis en dan is het moeilijk om ver van huis te zijn. Maar die momenten heb ik overwonnen. Ik weet nu dat ik meer aankan dan ik denk. Ik wil me na 6 VWO inschrijven voor een zware gecombineerde studie Conservatorium en Liberal Arts and Sciences. Dat had ik anders nooit gedurfd. Nu denk ik: niet geschoten, is altijd mis. Ik ga het gewoon proberen.”


Let op: Schrijf je je vóór 31 december 2019 in voor een uitwisseling in het Verenigd Koninkrijk? 
Dan ontvang je van ons € 500,- ‘early bird’ korting. Worden je ouders daarnaast ook zelf gastgezin? Dan geven je daar bovenop nog eens 
€ 1000,- ‘host family discount’. 

Meer informatie