High School jaar in China - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped hanson lu q36bvlgdoag unsplash

High School in China

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Eeuwenlang was China een geïsoleerd land dat de wereld intrigeerde met zijn prachtige architectuur, bloeiende economie en serene tradities. De Yangtze-rivier (Chiangjiang) en de gele rivier (Huanghe) zijn vensters naar het boeiende verleden van China. Historische artefacten vullen meer dan 50 musea in Peking alleen al en de enorme Grote Muur slingert nog steeds door duizenden kilometers adembenemend landschap. Tegenwoordig zijn de grenzen gelukkig open om het mooie China te verkennen tijdens een kort programma met YFU!

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

--------------------------------------------------------------------

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 64 china stud learningcalligraphy

HIGH SCHOOL
Op school in China draag je een uniform. Verder wordt er verwacht dat je serieus meedoet aan het schoolprogramma. En er zijn regels wat betreft uiterlijk: geen piercings, jongens geen lang haar en meisjes geen permanent in het haar. De middelbare school in China legt wat lessen betreft de nadruk op maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke vakken. Om de taal te leren heb je inzet en doorzettingsvermogen nodig. In het begin van jouw uitwisseling voel je je wellicht verloren, maar YFU helpt je op weg met een intensieve taalcursus waardoor je je gauw wegwijs maakt.

Alle uitwisselingsstudenten worden geplaatst in middelbare scholen voor hoger onderwijs die uit twee categorieën bestaan: reguliere middelbare scholen en beroeps- en technische scholen. Leerlingen zitten meestal drie jaar in het reguliere middelbaar voortgezet onderwijs om zich voor te bereiden op het voortgezet en hoger onderwijs. Alle scholen volgen het vijfdaagse-weeksysteem. Studenten moeten aan het eind van elk semester of schooljaar en bij het afstuderen een examen afleggen om hun prestaties te laten beoordelen.

Cropped 63 china stud hf portraitscenerymountains

LIFE IN CHINA
Tegenwoordig zijn de verhoudingen tussen de gezinsleden losser dan vroeger, hoewel familie nog steeds erg belangrijk is. Een Chinees gezin werkt als een team om het huishouden draaiende te houden, dus ook van jou wordt een bijdrage verwacht. Daardoor merk je dat je echt bij het gezin hoort. Het is gebruikelijk dat meerdere generaties onder één dak wonen, dus jouw gastopa en/of -oma wonen wellicht in huis.

Vrienden maken, doe je natuurlijk sowieso op school. Vraag een klasgenoot je te helpen de taal te leren of maak samen huiswerk. Verder zijn de sporten tafeltennis, basketbal en voetbal populair waar je leeftijdsgenoten leert kennen. Je kan ook voor een typisch Chinese sport kiezen. Denk aan Oosterse vechtsporten of tai chi (een vorm van lichaamsbeweging).

OPTIONELE TRIPS

--------------------------------------------------------------------

Beijing

Aan het begin van je uitwisselingsjaar (meestal begin oktober) kan je 5 dagen met YFU China naar Beijing. Ieder jaar is de trip een klein beetje anders maar je gaat altijd naar een aantal musea, gaat naar naar de bekende attracties en meet de lokale vrijwilligers van YFU.

Xi An

Meestal in juni vind de tweede trip van je uitwisselingsjaar plaats en ga je de hoofdstad van de provincie Xi An bezoeken. Ook hier ga je naar een aantal musea en leert veel over de lokale cultuur.


*Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs

**Onder voorbehoud van wijzigingen

“Het weekend gaan we naar familie aangelegenheden, zoals verjaardagen, een traditionele Chinese bruiloft en we zijn zelfs al op vakantie geweest!“

- Tom

Inbegrepen bij de programma prijs

Niet inbegrepen bij de programma prijs

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 5 maanden en maximaal 17 jaar en 9 maanden oud.

In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU China. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

YFU China verwacht dat je vóór aankomst minimaal 160 uur de Chinese taal bestudeert, bijvoorbeeld via een online programma. Je ontvangt hiervoor een toets, waarmee ze kunnen bepalen op welk niveau je geplaatst wordt tijdens de taalcursus na aankomst. De voertaal tijdens deze cursus zal verder Engels zijn, dus is het handig als je je hiermee ook kunt redden.

Lees hier voor meer informatie.

ZORG- EN ANNULERINGSVERZEKERING

FINANCIEEL

KINDERBIJSLAG

VACCINATIE