Studeren in Ecuador

Studeren in Ecuador

Cultuur

Ecuador heet zo, omdat ze rond de evenaar (Engels: equator) ligt. Het is één van de kleinste landen op het Zuid-Amerikaanse continent. Ondanks dat heeft het land een rijkdom aan cultuur en planten en beesten. De bevolking is super gevarieerd: met afstammelingen van Europeanen, Indianen en Afrikanen. In de provincies Esmeraldas en Imbabura zijn kleine zwarte gemeenschappen. In Quito en Cuenca is de bevolking voornamelijk blank of mestizo (blank en Indiaans bloed). Hoe jouw uitwisseling verloopt, is afhankelijk van de provincie waar je woont.

Eten

Afhankelijk van waar in Ecuador je woont, zijn er andere specialiteiten. De hooglanden staan bekend om locro (aardappel en kaas soep) en yaguarlocro (een variatie op locro met bloedworst). In de kuststreek eet men veel rauwe vis, gemarineerd in limoensap en chili. En een ander gedeelte van Ecuador specialiseert zich in yuca - in het Nederlands bekend als cassave - een bruin gekleurde wortel waar ze chips en patat van maken. Traditioneel eet men ‘s middags warm en houd je daarna een siësta. Maar omdat in sommige gebieden beide ouders werken, is iedereen ‘s avonds pas thuis om te eten.

School

Als uitwisselingsstudent ga je meestal naar een privéschool en kom je in de 5e of 6e klas. Vaak volg je de richting Sociale Wetenschappen, omdat je daar het meest gevarieerde vakkenpakket kan kiezen. Een gemiddelde schooldag is van 07.30 tot 13.30 uur. Op sommige dagen ga je misschien ook ‘s middags naar school. Een schooluniform is op veel scholen verplicht en op school in Ecuador mag je geen dreadlocks hebben en geen oorbellen of gescheurde kleding dragen. Jongens hebben bovendien allemaal kort haar.

Vrienden

De mensen in Ecuador zijn erg gastvrij; ze helpen je met alles. Hun manier van leven is veel minder gehaast dan je in Nederland gewend bent. En je merkt dat zodra je je best doet en wat Spaans probeert, je gauw vrienden maakt en je weekenden vol zitten met leuke dingen. Naast school kun je je bij een sport- of muziekvereniging inschrijven, waar je zeker leeftijdsgenoten leert kennen. In het begin voelt het misschien alsof je kennissen hebt gemaakt of met je klasgenoten bent. Maar hoe vaker je leuke dingen met elkaar doet, hoe meer je leeftijdsgenoten als vrienden voelen.

Gezin

Hoe de dagelijkse gang van zaken loopt in een Ecuadoriaans gezin, hangt af van de afkomst van het gezin (Europa, Afrika enz.). Het gezinsleven is er enorm hecht. Vaak ga je op stap met broers en zussen en in het weekend organiseert het hele gezin met andere familieleden wat leuks. Iets waar je bijna zeker mee te maken krijgt in Ecuador is de nog steeds sterk aanwezige scheiding tussen mannen en vrouwen. Over het algemeen worden meisjes heel beschermd opgevoed, terwijl jongens wat meer hun gang mogen gaan. Houd daar rekening mee als uitwisselingsstudent.

Taal

De voertaal in Ecuador is Spaans. YFU raadt je aan voor vertrek al wat woorden en zinnen te leren. Hoe meer je met leeftijdsgenoten en je gastgezin praat, hoe sneller je de taal echt leert. Hoe leuk is het om elke dag wakker te worden met een vrolijke zin als “Buenas dias, despierta!”. Je hoort op TV en om je heen de hele dag Spaans, waardoor je uiteindelijk zelfs in de taal gaat dromen.

"Nee ik leef niet in een hutje tussen de arme mensen. En Ecuador is klein, maar toch 7x zo groot als Nederland. Het land heeft het geweldige Andesgebergte, de indrukwekkende Amazone, het heerlijke warme Costa gebied en de wereldberoemde Galapagos eilanden.... het is kortom prachtig!"

- Liesbeth

Programma's

1. Een semester High School

2. Een jaar High School

3. Een semester College

4. Een jaar College

5. Een semester projectwerk

6. Een zomer (6 weken)

7. Een zomer (6 weken) - Galapagos


Leeftijdscriteria

HS: 28-02-2000 / 30-06-2003

Coll: 01-01-1999 / 01-01-2001

Proj. 01-08-1997 / 01-02-2001

Zomer: 28-01-2000 / 28-05-2003

Programmaprijzen

1. € 7.995,-

2. € 8.395,-

3. € 8.595,-

4. € 9.395,-

5. € 7.975,-

6. € 4.395,-

7. € 6.450,-


Bijzonderheden

Projectwerk: basiskennis Spaans gewenst; inclusief 90 uur taalcursus

Zomer: bij dit programma ga je niet naar school; zomer Galapagos is inclusief 5-daagse tocht naar Galapagos-eilanden.

Houd voor high school rekening met € 250,- aan extra kosten voor schoolboeken en -uniform.

Naam

Adres

Contact

Persoonlijke informatie

Huidige opleiding

Klas

Waar wil je naar toe? *

Tweede keus bestemming*

Hoe lang wil je weg?*

Medische bijzonderheden*

Volg je een speciaal dieet?*

Ouder(s) of verzorger(s)

Let op: de verzender verklaart hierbij dat hij of zij 18 jaar of ouder is. Zo niet, dient dit formulier te worden verzonden door de ouder of verzorger van de (uitwisselings)student.

Loading
You have errors. Please check your entries above!