Het jaar waarin mijn leven compleet veranderde - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Wide anwar

Anwar in Japan

Anwar Yamini ging een half jaar naar Japan: '2017 was het jaar waarin mijn leven compleet veranderde'.

'Ik was vooral verlegen en durfde eigenlijk niet zo snel met mensen te praten. Dat heb ik ook niet gedaan voor een lange tijd. Zelfs wanneer ik werd uitgenodigd voor een feestje had ik wel een smoesje klaar liggen: “Ah super jammer, maar ik heb echt veel huiswerk” of “Wanneer? Oh vanavond, nee ik heb al plannen sorry!”. 


Natuurlijk had ik geen plannen en al helemaal geen huiswerk want ik zat alleen maar in mijn kamer nadat ik vrij van school was. Genoeg tijd dus om huiswerk te maken.


De eerste twee maanden heb ik eigenlijk alleen maar in mijn kamer gezeten. Ik voelde mij zeer ongelukkig en ik had het gevoel dat ik echt veel miste en dat was ook zo! Iedereen leerde elkaar kennen, maar ik kende na twee maanden (bijna) niemand.'

'Later kwam ik erachter dat mijn Koreaanse klasgenoot ook hetzelfde probleem had. We liepen samen naar onze kamers aangezien hij vertelde dat hij het ook lastig vond om nieuwe mensen te leren kennen. Sindsdien liepen wij ook elke dag samen naar school en terug en deden leuke dingen zoals ergens eten of karaoke. 


Wij besloten daarna om wat mensen uit de klas aan te spreken of zij ook zin hadden om wat te gaan doen als klas. Vanaf dat moment merkte ik dat zo een tijd in het buitenland wel echt heel tof is. 

Ik leerde mensen kennen uit Thailand, Duitsland, Frankrijk, Rusland,  Vietnam, Indonesië, Amerika, België, Italië en Palestina! 


Het was zo gaaf om al deze geweldige mensen te leren kennen en zelfs nu na twee jaar ben ik nog in contact met een aantal van deze mensen.


Tijdens onze laatste maand hebben wij besloten om zoveel mogelijk leuke dingen te doen om het goed af te sluiten. Samen met vijf anderen zijn wij voor twee dagen naar het strand gegaan en daarna voor drie dagen naar Tokyo. De rest van de maand hebben wij bijna elke avond wel gefeest of leuke zomerse festivals in de buurt bezocht.


Heb ik spijt gehad van mijn study abroad? Nee, maar ik heb wel spijt dat ik mijzelf heb opgesloten in mijn kamer gedurende de eerste maanden. Als ik dat niet had gedaan had ik zeker nog meer leuke herinneringen gehad en misschien wel meer vrienden gemaakt'.

Meer informatie