Ierland

Prachtige groene heuvels om doorheen te dwalen, bruisende pubs met live muziek en heel veel sport. In het gastvrije Ierland kom je tijd te kort!

Cultuur

De Ieren zijn hartelijk, goedlachs en nemen zichzelf niet te serieus. Het volk is is gek op sport, dans en muziek en familiewaarden zijn zeer belangrijk. De Ierse cultuur is duizenden jaren oud en de Ieren houden tradities in ere. Denk groene kleding dragen op St. Patrick’s Day (17 maart) en koolstamppot eten tijdens Halloween. De pub speelt een grote rol in het leven van de Ieren. Het is een soort openbare huiskamer waar iedereen elkaar ontmoet. Ierland was lange tijd arm, maar tegenwoordig is het één van de rijkste landen ter wereld. Door de lage belastingen zijn veel belangrijke software- en hightech bedrijven hier gevestigd.

Eten

Het avondeten is de belangrijkste maaltijd van de dag. Vaak eet men soep en daarna aardappelen, vlees en groente. De meeste gerechten zijn puur, vers en vrij simpel. Denk aan de Irish Stew (stoofpot met aardappelen, wortel, ui, peterselie en vlees). Naast lams- en rundvlees eten Ieren ook verse zalm en forel. De aardappel speelt een grote rol in het eten; de Ieren kennen wel 50 manieren om een aardappel klaar te maken. Het Ierse ontbijt is uitgebreid en gedeeltelijk warm, met onder andere vruchtensap, toast, bacon and eggs en cereal.

Een dag uit het Ierse leven van Lena!

School

Het voortgezet onderwijs in Ierland bestaat uit een junior cycle en een senior cycle met daartussen vaak een oriëntatiejaar. Grote kans dat je als uitwisselingsstudent in dit transition year komt. Je volgt andere vakken dan je gewend bent zoals EHBO, koken, autorijden, zelfverdediging en veel sport. Het idee is dat je je op meerdere vlakken ontwikkelt en op die manier beter voorbereid bent op de laatste jaren High School. Ierse schooldagen zijn van 9.00 tot ongeveer 16.00 uur. ‘s Middag lunch je in de schoolkantine. Het is niet overal meer verplicht, maar in sommige scholen draag je verplicht een schooluniform.

Vrienden

Sport is erg belangrijk op Ierse middelbare scholen. Bijna elke leerling zit dan ook in een sportteam. Als jij sporten ook leuk vindt, is lid worden van een team een goede manier om vrienden te maken. Ierse volksmuziek en dans zijn ook een belangrijk onderdeel in de cultuur. Bespeel je een instrument? Neem het mee of ga naar een muziekschool om het te bespelen. Er is altijd iemand om samen muziek mee te maken!

Foto credit: @farinaodk

Gezin

Ieren zijn gastvrij en hartelijk. Je thuis voelen in je gastgezin duurt daarom vast niet lang. Veel ouders werken overdag en in het weekend nemen ze je zeker mee om het prachtige land en de vele tradities te ontdekken.


Let op dat Ierland en het Verenigd Koninkrijk de enige landen zijn die gastgezinnen betalen voor het in huis nemen van een uitwisselingsstudent. Alle andere YFU-landen geven gastgezinnen geen vergoeding.

Taal

In Ierland spreekt men Engels. Alleen in sommige dorpen aan de westkust is de moedertaal Iers (of Gaelic). Deze oude Keltische taal is makkelijker te schrijven dan te spreken. De uitspraak verschilt sterk van de schrijfwijze. Het Iers/Gaelic is een verplicht vak op school dus leer je deze talen ongetwijfeld spreken en of schrijven. Deze tweetaligheid zie je ook op de straatnaamborden. In de praktijk spreekt iedereen Engels dat je kent van school en TV. Toch is het begin altijd even wennen. Mensen spreken met een accent dat je niet kent of praten snel. Na een tijdje weet je niet beter en denk en droom je zelfs in je nieuwe taal!

“Vanochtend werd ik wakker en realiseerde ik me dat ik had gedroomd in het Iers!“

- Thomas

Programma:

1. Een trimester High School (aug-dec)

2. Een semester High School (aug-jan)

3. Een semester+ High School (aug-mrt)

4. Een jaar High School 


Leeftijdscriteria:

02-09-1999 / 31-08-2005

Programmaprijs:

1. € 8.995,-

2. € 9.595,-

3. € 10.395,-

4. € 10.995,-


Bijzonderheden:

Exclusief arrival camp € 325,-

Keuze voor regio mogelijk € 1.000,-

Meer weten?

Check Ierland op Facebook en Instagram!

Delen