High School in Letland - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped jevgenij voronov yl5zdmddney unsplash

High School in Letland

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Cropped world map lat

LETLAND

Hoofdstad Riga
Taal Lets
Oppervlakte 64.562 km²
Inwoners 2 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 18 november

Letland heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Al sinds de 13e eeuw overheersten de Duitsers, de Zweden, de Polen en de Russen. Letland was een belangrijk handelscentrum in de Baltische regio. Vanwege de Jugendstil architectuur in het oude centrum van Riga noemt men de hoofdstad “het Parijs van het noorden”. Letten zijn vrij gereserveerd en zeggen niet altijd direct wat ze ergens van vinden. Ze zijn gastvrij, maar hebben wat tijd nodig voordat ze vertrouwd zijn met iemand. Als je ze beter kent, merk je dat het warme en behulpzame mensen zijn.

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 2416 latvia riverforestsunset

LIFE IN LETLAND
Letland heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Al sinds de 13e eeuw overheersten de Duitsers, de Zweden, de Polen en de Russen. Vanwege de Jugendstil architectuur in het oude centrum van Riga noemt men de hoofdstad “het Parijs van het noorden”. Letten zijn vrij gereserveerd en zeggen niet altijd direct wat ze ergens van vinden. Ze zijn gastvrij, maar hebben wat tijd nodig voordat ze vertrouwd zijn met iemand. Als je ze beter kent, merk je dat het warme en behulpzame mensen zijn.

In de meeste Letse gezinnen werken beide ouders en zorgt moeder voor het huishouden. Wat naast haar baan niet makkelijk is, dus waardeert ze het als de andere gezinsleden helpen. Bijna iedere familie bezit buiten de stad een zomerhuisje met een stukje grond. Hierop verbouwen ze van groenten tot bloemen en appelbomen. In de zomer is men de meeste weekenden hier. Een andere sociale gezinsbezigheid is met de hele familie naar het bos om bessen of paddenstoelen te plukken.

Cropped 61998105 112672449987039 1978252491993788895 n

HIGH SCHOOL
In Letland is alleen de basisschool (9 schooljaren) verplicht. Daarna kies je voor 3 jaar middelbare school, of tussen 2 beroepsopleidingen. Als uitwisselingsstudent ga je naar de middelbare school en volg je 1 van de 2 hoofdrichtingen: vrije kunsten of wetenschappen. De meeste scholen hebben een eigen koor of dansgroep dat na schooltijd oefent. Je kunt na schooltijd ook een cursus volgen in typisch Letse kunst, zoals keramiek of leer bewerken of werken aan je Letse taal!

Lets is de officiële taal van Letland en kent 3 dialecten, waarvan je er 1 ongetwijfeld leert, afhankelijk van waar je in het land woont. Om goed voorbereid aan je nieuwe avontuur te beginnen, raden we je aan om voor vertrek ook alvast wat Lets te oefenen. Hierdoor gaan de eerste weken bij je gastgezin en op school een stuk makkelijker.

"Letland is een prachtig land waar ik verliefd op ben geworden. Alle tradities, zoals mijn naamdag, ga ik ook na terugkeer zeker vieren!"

- Eline

THEMA PROGRAMMA'S

Op zoek naar iets unieks? Wil je bij een gastgezin wonen terwijl je kunst studeert of je hobby verder ontwikkeld? YFU Letland heeft meerdere thema High School programma's en de partnerscholen in Letland bieden een scala aan programma's en activiteiten. Klik hieronder om meer te weten te komen over de verschillende thema's.

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMAPRIJS

niet inbegrepen

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 8 maanden oud en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Letland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

zorg- en annuleringsverzekering

financieel

kinderbijslag

VACCINATIE

UITGELICHTE PROGRAMMA'S