High School in Litouwen - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped maksim shutov 3fnwd7vxb34 unsplash

High School in Litouwen

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Cropped world map lit

LITOUWEN

Hoofdstad Vlinius
Taal Litouws
Oppervlakte 65.300 km²
Inwoners 2,8 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 16 februari

Bijna een derde van de 3,6 miljoen inwoners van Litouwen woont in de 2 grootste steden: Vilnius en Kaunas. De economie van Litouwen is één van de snelst groeiende in de EU en steeds meer toeristen gaan er naartoe. Hoogtepunten zijn het schiereiland Koerse Schoorwal en Vilnius met zijn mooie gebouwen. De zomers in Litouwen zijn aangenaam warm en de winters vrij koud. Het vriest meestal en er kan een dik pak sneeuw vallen.

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 59497602 396850664240979 2361388995397774460 n

HIGH SCHOOL
In Litouwen zijn 10 van de van de 12 schooljaren verplicht. In het 9e jaar kiezen scholieren tussen het gymnasium of een beroepsgeoriënteerde leerweg. Als YFU-student ga je meestal naar het gymnasium waar je kiest tussen 3 hoofdrichtingen: Sociale Wetenschappen, een Exacte of Kunstzinnige richting.

Voordat je vertrekt is het handig om alvast wat Litouws te oefenen voor je eerste schooldag. Het Litouws kent geen lidwoorden en gebruikt in plaats van voorzetsels 7 naamvallen. Dit klinkt misschien lastig, maar als je de omschakeling eenmaal gemaakt hebt, dan gaat het steeds makkelijker. En hoe leuk is het als je bij aankomst je gastgezin in hun taal begroet!

Cropped 212 lithuaniabelgiumflanders stud coldwintersnow

LIFE IN LITOUWEN
Litouwers lijken op het eerste gezicht niet super spontaan, maar ze zijn ook zeker niet in zichzelf gekeerd. Zodra ze je beter kent, stellen ze zichzelf steeds meer open en praten ze over van alles en nog wat. Jongeren brengen veel tijd door met vrienden. De meeste kinderen zijn redelijk zelfstandig, zolang ze hun ouders vertellen waar ze naartoe gaan en hoe laat ze terugkomen.

De meeste Litouwse YFU-gastgezinnen wonen in een stad, hoewel je ook bij een familie op het platteland geplaatst kan worden. Meestal praat het gezin aan het einde van de dag over wat er allemaal gebeurd is die dag en maak je plannen voor de dagen erna. In het weekend maken ze meestal tijd om samen iets leuks te doen. Familie en vrienden zijn erg belangrijk en jouw Litouwse gastouders zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in jouw vrienden. Het is belangrijk om met je gastgezin hun (ongeschreven) regels te bespreken.

"De gastvrijheid in Litouwen maakt keer op keer een enorme indruk op me. Of het nu goede vrienden of vreemden zijn, ik word voortdurend begroet met een ongelooflijke warmte. Zelfs wanneer mensen bijna niets bezitten, geven ze alsnog alles weg aan hun gasten."

- Katharina

THEMA PROGRAMMA'S

Op zoek naar iets unieks? Wil je bij een gastgezin wonen terwijl je je basketbal skills verder ontwikkeld? YFU Litouwen heeft een Basketbal Player en Fan High School programma.

 Klik hieronder om meer te weten te komen over deze thema's.

inbegrepen in de programmaprijs

niet inbegrepen

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar en 1 maand oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Litouwen. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

zorg- en annuleringsverzekering

Financieel

Kinderbijslag

VACCINATIE

UITGELICHTE PROGRAMMA'S