High School in Moldavië - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped moldova travel.ngsversion.1501101080519.adapt.1900.1

High School in Moldavië

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

--------------------------------------------------------------------

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 219 moldova stud volunteer yfuofficeportrait

HIGH SCHOOL
Moldavische middelbare scholen kennen zeven leerjaren: vijf jaar onderbouw en twee afsluitende jaren bovenbouw. Hierna kunnen leerlingen naar het hoger onderwijs of een technische school. Jij komt waarschijnlijk in de 11e klas, het voorlaatste jaar. Welke vakken je precies zal volgen, is moeilijk te zeggen - dat verschilt erg per school. Reken op wiskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde, geschiedenis, literatuur, muziek, informatica, gym en verschillende talen. Er wordt in ieder geval altijd Russisch en Roemeens gegeven. De officiële taal is namelijk Roemeens maar door de jarenlange Sovjet-overheersing spreekt iedereen ook Russisch. Jouw uitwisseling in Moldavië begint met een taalcursus van een maand, waardoor je je in korte tijd aardig verstaanbaar zult kunnen maken. Thuis alvast Roemeens leren is natuurlijk een aanrader.

Cropped 1 ixnre6te58yubzqrt6otnq

LIFE IN MOLDAVIË
Moldavië is een jong land dat grenst aan Roemenië en Oekraïne en tot 1991 deel uitmaakte van de voormalige Sovjet-Unie. Het is een van de armste landen van Europa, maar daardoor niet minder gastvrij. De economie is vooral afhankelijk van de export van fruit, groenten en tabak. Moldavië kent daarnaast een lange historie in wijnbouw en een aantal wijnen is heel beroemd. Rijdend door het deels vlakke en deels heuvelachtige landschap zie je veel dorpjes met oude huizen en tal van kloosters en kastelen.

Veel oudere mensen wonen op het platteland, jonge mensen en gezinnen trekken naar de stad op zoek naar werk, wat er niet altijd is en waarvoor ze soms naar het buitenland moeten uitwijken. Families in Moldavië zijn hecht. Als de eigen ouders het druk hebben met werk, springen grootouders bij. En ook al hebben de meeste gezinnen het niet breed, gastvrij zijn ze des te meer en er komt altijd een uitgebreide maaltijd op tafel.

inbegrepen in de programmaprijs

niet inbegrepen

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar en 4 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Moldavië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

Verzekering

financieel

kinderbijslag

VACCINATIE