High School in Noorwegen - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped yuriy garnaev fcdnef0tuv0 unsplash

High School in Noorwegen

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Cropped world map no

NOORWEGEN

Hoofdstad Oslo
Taal Noors
Oppervlakte 323.787 km²
Inwoners 5 miljoen
Munt Noorse Kroon
Nationale feestdag 17 mei

Ben je op zoek naar het avontuur van je leven? Noorwegen is misschien wel de plek voor jou! Met natuurwonderen zoals fjorden, gletsjers, bergen, eilanden en bossen speelt de natuur een centrale rol in het Noorse leven. Het onderwijssysteem in Noorwegen is een van de beste in Europa, en jij en je nieuwe vrienden zullen academisch zeker worden uitgedaagd en aangemoedigd. Maar de Noren zullen ook zeker tijd maken om te genieten van het prachtige buitenleven en hun klassieke Europese cultuur te vieren! 

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped no luc2

HIGH SCHOOL
Jij komt waarschijnlijk in de eerste of de tweede klas van de videregående skole (HAVO/VWO), afhankelijk van je leeftijd en vooropleiding. De schoolsfeer is over het algemeen vrijer dan bij ons. Wat niet betekent dat je er een bende van mag maken, ze gaan ervan uit dat je zelfstandig kunt zijn. Kom je in de eindexamenklas dan vier je 2 weken het Russefest. De Russen (eindexamenkandidaten) zijn in 2 groepen verdeeld: de Rødruss (in rode overalls) en de Blåruss (in blauwe overalls) en dragen een Russerue (speciale pet). Op 17 mei, de Noorse nationale feestdag, lopen alle eindexamenkandidaten mee in optochten.

Cropped no luc3

LIFE IN NOORWEGEN
Je gastgezin kan wat meer individualistisch ingesteld zijn dan je gewend bent, van jongeren wordt verwacht dat ze zelfstandig zijn. Vaak werken beide ouders, dus als je uit school komt zorg je voor jezelf en bereid je misschien het avondeten voor. Dit betekent natuurlijk niet dat ze niet in elkaar geïnteresseerd zijn. Meestal wordt er samen gegeten en gepraat over de dag. In het weekend gaan veel gezinnen naar vrienden of familieleden, langlaufen, wandelen, vissen of zeilen. De Noren houden van hun land en blijven bij mooi weer zelfs in het weekend nooit lang in bed liggen. Alleen storm of langdurige regenval geldt als goed excuus voor een paar gezellige dagen thuis.

"Toen de ober vroeg of ik nog meer wilde eten zei ik "Nei takk, jeg er full!" wat volgens mijn logica 'Nee bedankt, ik zit vol' betekende. Na een rare blik van de ober en gelach van mijn familie legden ze uit dat ik enthousiast 'Nee bedankt, ik ben dronken!' had gezegd. Ik kan er nog steeds om lachen! En om jezelf kunnen lachen is belangrijk als uitwisselingsstudent."

- Iris

OPTIONELE TRIP

Een optionele reis om de verbazingwekkend mooie Noorse natuur te verkennen. Tijdens deze 3-daagse reis ga je skiën in een gebied waar je zelf een iglo gaat bouwen om in te overnachten. Gidsen leiden naar de camping en zullen je helpen bij de bouw van de iglo's. Avond eten en materiaal voor de iglo zijn inbegrepen bij deze trip.

*Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs

**Onder voorbehoud van wijzigingen

inbegrepen in de prijs

Niet inbegrepen in de prijs

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 7 maanden oud en maximaal 18 jaar en 7 maanden oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Noorwegen. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Voor meer informatie lees hier verder.

verzekering

financieel

kinderbijslag

VACCINATIE

UITGELICHTE PROGRAMMA'S