High School in Polen - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped adam niescioruk z9eoq7dgcuo unsplash

High School in Polen

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Naast gastvrij is Polen een bijzonder land met haar folklore, lange geschiedenis en rijke tradities. Een land dat het ontdekken absoluut waard is! Het land was tot 1989 communistisch en werd in dat jaar een democratie. Polen zijn taaie rakkers die onvermoeibaar en vol vertrouwen hun land verder opbouwen. De huidige moderne samenleving houdt vast aan haar diepgewortelde tradities die je zeker van dichtbij moet meemaken.

VRAAG NU DE BROCHURE AAN!

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

--------------------------------------------------------------------

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 2149 poland 2016 stud outdoorportrait

HIGH SCHOOL
Na zes jaar basisschool en drie jaar ‘middenschool’ doen Poolse jongeren een toelatingsexamen om naar de algemene middelbare school te gaan. Deze duurt nog eens drie jaar en geeft toegang tot de universiteit. Als uitwisselingsstudent ga je meestal naar het liceum ogolnoksztalcace (HAVO/VWO niveau). Je leeftijdsgenoten nemen school serieus en leraren verwachten dat van jou ook. De meesten van hen vinden hun opleiding erg belangrijk en verder willen studeren, daarom besteden ze veel tijd aan school en huiswerk.

Bij aankomst in Polen krijg je een taalcursus zodat je al wat woorden en zinnen kent en met je gastgezin kan praten. Leer ook alvast wat Pools voor vertrek, het maakt je leven op school en in je gastgezin alleen maar makkelijker. Poolse jongeren krijgen op school ook Engels, Duits en Frans. In het begin spreek je dus vast een van deze talen. Weinig mensen beheersen Slavische talen en afhankelijk van je toekomstplannen geeft het je een enorme voorsprong!

Cropped ac almelor hqqiarmzj2w unsplash

LIFE IN POLEN
De meeste Poolse gezinnen zijn traditioneel ingestelde, hechte families. Vader is de baas in huis, moeder werkt ook om het financieel ruimer te hebben en de kinderen helpen in het huishouden. Veel Poolse gezinnen zijn katholiek en gaan in het weekend samen naar de kerk. Jouw gastgezin waardeert het als je meegaat. Het is een goede manier om leeftijdsgenoten tegen te komen.

De Polen komen in het begin misschien wat stug over, maar laat je daardoor niet in de war brengen. Als het ijs gebroken is, leer je ze kennen als vriendelijke, gastvrije mensen die van warmte en gezelligheid houden en je daar graag in betrekken. Er zijn genoeg mogelijkheden om te sporten via school of een vereniging. Voetbal, volleybal en turnen zijn populair. Woon je vlakbij het water, dan kan je zeilen of kanoën. Vrienden organiseren vaak feestjes waar ze elkaar ontmoeten, of ze drinken wat in een café of gaan naar de bios. Er zijn wel discotheken, maar die hebben vaak een dure entree.

"De eerste schooldag in Polen was een heel speciale dag. Alle studenten waren netjes gekleed en alles zag er heel officieel uit voor mij. Ik voelde me vreemd, want iedereen keek naar me omdat ik nieuw was. Toen ik door de gang liep, werd ik gebombardeerd met vragen van medestudenten."

- Willem

OPTIONELE TRIPS

--------------------------------------------------------------------

TRIP NAAR KRAKAU

Tijdens deze trip doe je veel aan sight-seeing van enkele belangrijke toeristische plaatsen in Krakau! Je bezoekt bijvoorbeeld de oude stad, het Joodse district, de Schindler-fabriek en het concentratiekamp Auschwitz. Accomodatie, eten, vervoer en entree tickets zitten bij deze trip inbegrepen.

TRIP NAAR TRICITY

Met deze trip ga je naar het noordelijke gebied van Polen Tricity. Je gaat bijvoorbeeld naar de steden Gdansk, Gdynia en Sopot.Accomodatie, eten, vervoer en entree tickets zitten bij deze trip inbegrepen.

*Optionele trips zijn niet inbegrepen in de programma prijs

**Onder voorbehoud van wijzigingen

inbegrepen in de programmaprijs

niet inbegrepen

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Polen. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

verzekering

financieel

kinderbijslag

VACCINATIE