High School in Slowakije - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped marek levak rerhr8r1q6s unsplash

High School in Slowakije

Prijzen zijn nog niet bekend. Neem contact op met YFU Nederland voor meer informatie.

Slowakije kent warme zomers en koude winters. Er bestaan grote temperatuurverschillen tussen de laaggelegen gebieden in het zuiden en het bergachtige noorden. Of je je koffer moet volstoppen met korte broeken of dikke truien, hangt dus af van de regio waar je geplaatst wordt. Slowakije is net iets groter dan Nederland en de meeste inwoners wonen in de hoofdstad Bratislava. Het land wordt vaak gezien als het ondergeschoven kleine broertje van Tsjechië. Onterecht, want Slowakije is een heel mooi land en na jouw jaar hier vraag jij je vast af waarom we zo weinig weten over Slowakije.

VRAAG NU DE BROCHURE AAN!

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

.................................................................

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 267 slovakia volunteer yfuofficeoldlogo

HIGH SCHOOL
Het Slowaakse schoolsysteem lijkt op dat van Nederland. Na acht jaar basisschool gaan Slowaken naar een technische of een economische middelbare school of naar het gymnasium. Je hebt vijf tot zeven lesuren per dag, maar ’s middags ben je bijna altijd vrij. De Slowaakse specialiteit is het nulde uur, dat om 7 uur, of nog vroeger, begint. Slowaakse middelbare scholieren zitten in vaste klassen; de meeste vakken heb je met dezelfde klasgenoten in hetzelfde lokaal. Verplichte vakken zijn Taal en Literatuur, Wiskunde, Biologie, Geschiedenis en Aardrijkskunde.

Slowaaks is de officiële taal van Slowakije, hoewel een kleine Hongaarse minderheid in het zuiden en oosten van het land Hongaars spreekt. Slowaaks is een lastige taal om te leren. Daarom krijg je van YFU Slowakije na aankomst in het land een intensieve introductie van de taal, zodat je die snel onder de knie krijgt en met je gastgezin en nieuwe vrienden kan praten!

Cropped danka peter l0o1rfqupuy unsplash

LIFE IN SLOWAKIJE
Slowakije is net iets groter dan Nederland en de meeste inwoners wonen in de hoofdstad Bratislava. Het land wordt vaak gezien als het ondergeschoven kleine broertje van Tsjechië. Onterecht, want Slowakije is een heel mooi land en na jouw jaar hier vraag jij je vast af waarom we zo weinig weten over Slowakije.

Of je komt bij een gezin terecht in een appartement in de stad, of in een huis met tuin op het platteland. Eén ding is zeker, je gastgezin verwelkomt je met open armen. Slowaakse gezinnen zijn over het algemeen klein en bestaan uit vader, moeder en twee of drie kinderen. Ze zijn erg hecht en brengen veel tijd met elkaar door. Opa’s en oma’s zijn belangrijk en wonen daarom nooit ver weg. In het weekend gaan veel Slowaakse gezinnen de stad uit naar hun tweede huisje op het platteland. Daar genieten ze van de prachtige natuur en rusten ze uit van het stadsleven.

"De Slowaken zijn ongelooflijk open en vriendelijke mensen die trots zijn op hun land. Ze hebben veel gebruiken en tradities die je in hun vele volksliederen, ceremonies en bruiloften terugziet."

- Jochem

inbegrepen in de programmaprijs

niet inbegrepen

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 6 maanden en maximaal 17 jaar en 7 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Slowakije. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

verzekering

financieel

kinderbijslag

VACCINATIE