High School in Tsjechië - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped julia solonina  wng erziqm unsplash

High School in Tsjechië

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Nog niet zo lang geleden waren Tsjechië en Slowakije één staat: Tsjechoslowakije. Er is veel veranderd in het straatbeeld. Nu vind je in grote steden bijvoorbeeld een McDonald’s en overal terrasjes, iets wat voor 1993 nog ondenkbaar was. De hoofdstad van Tsjechië, Praag, heeft 1,5 miljoen inwoners. De stad is wereldwijd bekend om zijn gotische en barokke bouwkunst en is met zijn vele festivals het internationale centrum van muziek. Daarnaast kun je in Tsjechië volop van de natuur genieten. Je vindt er veel oude kastelen en bossen, bergen, meren en grotten. Dacht je trouwens dat Sinterklaas alleen in ons land wordt gevierd? Nee dus; op 6 december krijgen ook de Tsjechische kinderen kleine kadootjes van Sinterklaas.

VRAAG NU DE BROCHURE AAN!

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

--------------------------------------------------------------------

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 87 czechrepublic stud famousbridgecity

HIGH SCHOOL
Het schoolsysteem in Tsjechië verschilt niet veel van het onze. De lagere school duurt 9 jaar, en de middelbare school duurt 4 à 5 jaar. Er zijn drie soorten middelbaar onderwijs: het gymnázium, de stedni obdorná skola en de uilist. Je komt waarschijnlijk op het gymnázium, dat vergelijkbaar is met ons VWO. De Tsjechische taal is niet gemakkelijk om te leren, maar het is niet onmogelijk. En als je het niet begrijpt, zeg je gewoon nerozumim (Ik begrijp het niet)! Er is meestal wat minder individuele vakkenkeuze mogelijk dan bij ons. Als je in Tsjechië een school binnenloopt, moet je trouwens eerst je schoenen uitdoen. Iedereen loopt op slippers of sloffen door de klas!

Cropped 96 czechrepublicmexico stud friendstrippraguefun

LIFE IN TSJECHIË
De meeste mensen wonen in kleine huizen of flats, die praktisch maar gezellig zijn ingericht.Het gezinsleven is heel belangrijk; de onderlinge band tussen de verschillende gezinsleden is hecht. In de meeste gezinnen werken beide ouders. De kinderen helpen daarom vaak mee in het huishouden. Het kan best zijn dat de regels van je gastouders wat strenger zijn dan bij jou thuis in Nederland. Zolang kinderen nog thuis wonen, hebben ze begeleiding nodig, vinden de Tsjechen.

Jongeren gaan in hun vrije tijd graag met vrienden naar de bioscoop, een café of een concert. Soms huren ze een dvd of gaan ze naar de disco. In de lente of de herfst kan het nog wel eens gebeuren dat een groepje vrienden een weekendje gaat kamperen in de bergen. Als je een muziekliefhebber bent, kun je je aanmelden bij één van de vele uitstekende amateurorkesten, muziekgroepen, koren of bij een dans- en zanggroep.

"Het belangrijkste onderdeel van mijn uitwisselingsjaar is de band die ik met mijn gastgezin heb opgebouwd. Zij hebben mij ontvangen met ongelooflijk veel warmte. Zij zijn de reden dat ik Tsjechië nu beschouw als een tweede thuis."

- Tessa

THEMA PROGRAMMA'S

--------------------------------------------------------------------

Op zoek naar iets unieks? Wil je bij een gastgezin wonen terwijl je muziek studeert of je hobby verder ontwikkeld? YFU Tsjechië heeft meerdere thema High School programma's en de partnerscholen in Tsjechië bieden een scala aan programma's en activiteiten.

Klik hieronder om meer te weten te komen over de verschillende thema's.

inbegrepen in de programmaprijs

niet inbegrepen

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en twee maanden en maximaal 18 jaar en 5 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Tsjechië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

zorg- en annuleringsverzekering

financieel

kinderbijslag

VACCINATIE