Studeren in Zuid-Afrika

Studeren in Zuid-Afrika

Cultuur

Het grootste deel van de bevolking is christelijk en ook de Islam en het Jodendom spelen een belangrijke rol. Kinderen bezoeken op jonge leeftijd vaak al de kerk en andere religieuze instellingen (bijv. zondag school). En blijven als jongere actief binnen deze jeugdgroepen. Vooral buiten de grote steden is geloof belangrijk; een kritische discussie hierover voeren met je gastouders is niet zo’n goed idee. Stel je open voor hun ideeën en de manier waarop zij hun geloof beleven.

Eten

Meestal werken beide ouders en is het avondeten het moment waarop iedereen bij elkaar komt. Vooral braai (een typisch Zuid-Afrikaanse sociale gelegenheid bij de BBQ die zo heet) ga je vaak meemaken. Voor elke gelegenheid wordt hij erbij gehaald en gerechten als boerewors (gekruide worst) en mielies (maïs), maar ook vlees worden erop gegrild. Op 24 september is het multiculturele Erfenisdag, beter bekend als Nationale Braaidag.

SCHOOL

Het schooljaar loopt van januari tot december. Je vertrekt in juli en komt dus middenin het schooljaar aan. Een schooldag duurt vaak van 8 tot half 3, met 2 pauzes van 15 minuten. Vrijwel alle verplichten een schooluniform. Soms mag je zelf kleding meenemen: zwarte schoenen, grijze sokken, wit of blauw overhemd en een grijze broek. Meisjes dragen meestal een rok.

Het zomerprogramma in Zuid-Afrika is afwisselend. Je verblijft 6 weken in 2 verschillende gastgezinnen. En in deze periode bezoek je, als dat lukt, een middelbare school in een township.

Vrienden

In Zuid-Afrika zijn de eerste 10 van de 12 schooljaren verplicht. De meeste jongeren gaan door tot ze het 12e jaar hebben afgerond. Als uitwisselingsstudent kom je in de 11e of 12e klas terecht, bij leeftijdsgenoten. Door aan sport mee te doen of een muziekinstrument te spelen, maak je gauw vrienden. En wat dacht je van gewoon op iemand afstappen, jezelf voorstellen en vragen of hij of zij je helpt bij het huiswerk maken?

Gezin

Je kan in huis komen bij gezinnen uit verschillende etnische groeperingen. Veel families zijn groot en familieleden als ooms, tantes en grootouders wonen vaak bij elkaar in één huis. Samen zijn met de familie is belangrijk en over het algemeen heerst er in Zuid-Afrikaanse gezinnen een vriendelijke en ontspannen sfeer. Kinderen blijven doorgaans bij hun ouders wonen tot ze gaan trouwen of in een andere stad gaan studeren.

Taal

Het grootste deel van de huidige donkere bevolking stamt af van de Bantu. De eerste Bantu-stammen kwamen in 300 voor Christus naar het tegenwoordige Zuid-Afrika. In de 14e eeuw vestigden deze stammen zich definitief. De eerste Europeanen kwamen pas rond 1652, toen de VOC een bevoorradingsstation oprichtte op de Kaap. De combinatie van deze stammen en de Europeanen hebben ervoor gezorgd dat men in Zuid-Afrika veel talen (11 officiële) spreekt. Denk aan Engels, Swazi en Afrikaans, dat als “synoniem van het Nederlands” de Nederlandse taal heeft overgenomen. Daarnaast bestaan er veel andere gebruikte talen, zoals Fanagalo, en ook immigrantentalen, bijv. Portugees.

“Wat een waanzinnige dingen heb ik meegemaakt. Zuid-Afrika is super mooi en levendig en tegelijkertijd zo divers door de vele culturen.”

- Alexander

Programma's

1. Een semester High School

2. Een jaar High School

3. Drie maanden projectwerk

4. Zes maanden projectwerk


Leeftijdscriteria

HS: 01-08-2001 / 08-08-2003

Project: 01-08-1993 / 01-08-2000

Programmaprijzen

1. € 7.695,-

2. € 7.695,-

3. € 6.050,-

4. € 6.275,-


Bijzonderheden

Geen

Naam

Adres

Contact

Persoonlijke informatie

Huidige opleiding

Klas

Waar wil je naar toe? *

Tweede keus bestemming*

Hoe lang wil je weg?*

Medische bijzonderheden*

Volg je een speciaal dieet?*

Ouder(s) of verzorger(s)

Let op: de verzender verklaart hierbij dat hij of zij 18 jaar of ouder is. Zo niet, dient dit formulier te worden verzonden door de ouder of verzorger van de (uitwisselings)student.

Loading
You have errors. Please check your entries above!