High School in Zweden - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped ferhat deniz fors tvqqsfxq si unsplash

High School in Zweden

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Cropped world map sw

ZWEDEN

Hoofdstad Stockholm
Taal Zweeds
Oppervlakte 450.295 km²
Inwoners 10 miljoen
Munt Zweedse Kroon
Nationale feestdag 6 juni

Behalve letterlijk is er ook figuurlijk een grotere afstand tussen de mensen In Zweden. Toch zul je tijdens jouw uitwisseling merken dat je, als het ijs gebroken is, vrienden voor het leven maakt. De Zweden hechten veel waarde aan hun traditionele feestdagen. Het zijn dagen waarop je bij elkaar komt, zingt, danst en lekker eet. Denk aan Valborgsmässoafton (het einde van de winter), midzomer en Santa Lucia. De meeste Zweden koken op deze dagen uitgebreid. In het weekend gaan Zweedse families vaak samen leuke dingen doen. Ze houden van de natuur en die is in Zweden overal.

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 272 sweden stud dogscenery

HIGH SCHOOL
Tijdens het kamp bij aankomst in Zweden krijg je wat Zweedse les zodat je een goede start hebt met je gastgezin en op school. Hoe sneller je namelijk de taal spreekt, hoe leuker school is en hoe makkelijker je vrienden maakt. Aan het einde van je uitwisseling spreek je de taal vloeiend en kun je je het begin niet meer voorstellen!

De meeste Zweden gaan na hun leerplicht (tot 16 jaar) naar de 3-jarige gymnasieskolor. Naar zo’n gymnasium ga jij waarschijnlijk ook. Het niveau is te vergelijken met HAVO/VWO. Als je in de eindexamenklas zit, doe je mee aan super leuke feestelijke activiteiten! Op het gymnasium kiezen leerlingen tussen verschillende programma’s, veel zijn gericht op een bepaald beroep, andere zijn theoretisch en bereiden je voor op de universiteit.

Cropped 273 sweden stud hf portraitwinter

LIFE IN ZWEDEN
De meeste gastgezinnen wonen in dorpen en kleine steden. Je gastgezin kan wat meer individualistisch ingesteld zijn dan je gewend bent. Dit komt gedeeltelijk doordat van jongeren verwacht wordt dat ze op vrij jonge leeftijd zelfstandig zijn. Vaak werken beide ouders, dus als je uit school komt zorg je voor jezelf en bereid je misschien het avondeten voor. Het avondeten is het belangrijke moment van de dag. Het gezin eet samen en praat dan over de dag.

In de zomer ga je tijdens weekenden en vakanties misschien naar een zomerhuisje op het platteland of naar de kust. Veel Ζweedse gezinnen dol op buitenactiviteiten en sporten. Vooral voetbal en ijshockey zijn populair, maar ook golf, tennis, volley-, hand- en basketbal. En in de winter kun je volop skiën en schaatsen.

"In Zweden is het overbodig om 'eet smakelijk' te zeggen. Mijn gastgezin vindt die kleine verschillen natuurlijk interessant, maar zij passen zich niet aan. Dat gedeelte is aan mij. Hier begin je gewoon met eten zodra het op je bord ligt en bedank je ervoor als je gegeten hebt."

- Wouter

THEMA PROGRAMMA'S

Op zoek naar iets unieks? Wil je bij een gastgezin wonen terwijl je muziek studeert of je hobby verder ontwikkeld? YFU Zweden heeft meerdere thema High School programma's en de partnerscholen in Zweden bieden een scala aan programma's en activiteiten.

Klik hieronder om meer te weten te komen over de verschillende thema's.

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 6 maanden en maximaal 18 jaar en 6 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Zweden. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school.

Lees hier voor meer informatie.

zorg- en annuleringsverzekering

FINANCIEEL

KINDERBIJSLAG

VACCINATIE

UITGELICHTE PROGRAMMA'S