High School in Zwitserland - Ik wil een tussenjaar in het buitenland
Cropped tim trad bypmtjymeyk unsplash

High School in Zwitserland

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief €1000,- korting indien je ouders ook gastgezin worden voor onze studenten die een jaar naar Nederland komen.

Cropped world map sw

ZWITSERLAND

Hoofdstad Bern
Taal Duits/Frans
Oppervlakte 41.285 km²
Inwoners 8 miljoen
Munt Zwitserse Frank
Nationale feestdag 1 augustus

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar is er economisch wel mee verbonden. Eigenschappen die Zwitsers waarderen zijn bescheidenheid, tolerantie, onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Wat overigens niet betekent dat iedereen maar zijn gang gaat. Bovendien zijn het harde werkers. Carnaval is een groot ding in de Zwitserse cultuur. Weken van tevoren maakt men kostuums en maskers om daarna een week lang te feesten.

HIGH SCHOOL PROGRAMMA

Tijdens het YFU highschool exchange programma woon je als extra gezinslid in een gastgezin, waarvan je alle lokale tradities leert, waardoor je echt onderdeel wordt van een nieuwe familie. Je gaat naar een lokale middelbare school en volgt dezelfde vakken in dezelfde taal als je klasgenoten en doet overal aan mee. Hierdoor leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit en leer je meer zelfvertrouwen te hebben in nieuwe situaties! Het YFU high school exchange programma is wat voor jou als je op de middelbare school zit of net je diploma hebt (mits je voldoet aan leeftijdscriteria) en een nieuw deel van de wereld wilt ontdekken.

Cropped 280 switzerland stud groupportraitfunjump

HIGH SCHOOL
Per regio verschillen de vakkenpakketten en activiteiten van scholen. Over het algemeen ga je als uitwisselingsstudent naar het gymnasium en kies je één van de vijf verschillende richtingen. Alle richtingen kennen ‘normale’ vakken zoals wij die ook hebben. Daarbuiten krijg je waarschijnlijk ook Italiaans en Filosofie. De verhoudingen op een Zwitserse school zijn redelijk formeel. Leraren spreek je aan in de beleefdheidsvorm en ze verwachten discipline van leerlingen als het gaat om opletten en huiswerk maken. Buitenschoolse activiteiten organiseren Zwitserse scholen weinig tot niet.

Als YFU-student kom je terecht in Duitssprekend gebied. Onderling spreken de Duitstaligen verschillende dialecten van het zogenaamde Schwyzerdütsch, afgeleid van het Hoogduits. In het begin zijn de klanken nieuw en moet je aan de woorden wennen, maar na verloop van tijd weet je niet beter. Op school en in de media spreekt men het ‘gewone’ Duits.

Cropped 279 switzerland stud volunteer portrait

LIFE IN ZWITSERLAND
Zwitserse ouders verwachten van hun kinderen dan ook dat ze zich thuis en op school actief inzetten. Omdat de grondprijs hoog is en koophuizen duur zijn, huren de meeste Zwitserse gezinnen hun huis. Het huurhuis zit vaak in een appartementencomplex waar de ruimte beperkt is. Misschien moet je de slaapkamer wel met een gastzus of -broer delen. In huis laat iedereen elkaar zijn gang gaan en walsen ze niet zomaar elkaars kamer binnen. Maar in hun vrije tijd doen gezinnen vaak leuke dingen samen.

"Je moet zelf het initiatief nemen, want Zwitsers zijn moeilijk om te leren kennen; ze zijn erg verlegen. Toch merk je gelijk dat ze het leuk vinden als jij ze aanspreekt!"

- Elke

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

TOELATINGSCRITERIA EN ACCEPTATIE

Op de dag van vertrek ben je minimaal 16 jaar en maximaal 18 jaar en 5 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Zwitserland. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Je hebt minimaal 2 jaar Franse of Duitse les gehad en hebt minimaal taalvaardigheid op niveau A2. Heb je dit niet, dan kun je tegen extra kosten in Zwitserland een taaltraining volgen.

Lees hier voor meer informatie.

zorg- en annuleringsverzekering

FINANCIEEL

KINDERBIJSLAG

VACCINATIE

UITGELICHTE PROGRAMMA'S